תרפיית מוזיקה
כיום קיים טיפול במוזיקה כשיטת טיפול פסיכולוגי מקובלת. בוויקיפדיה כותבים עליו למשל –
"לטיפול במוזיקה יש השפעה בהפחתת כאב המבוססת על קשר פסיכו-נוירולוגי בין מוזיקה וכאב. מחקרים מראים על יכולתה של המוזיקה לשכך כאבי ראש, כאבי שיניים, כאבי גב ובטן ואפילו כאבים בזמן הלידה".
ואולם, חוכמה זו אינה חדשה, והיא מופיעה כבר בתנ"ך. כך, למשל, לשאול הייתה 'רוח רעה' מאת ה', מה שהיום נקרא דיכאון, ואצל חכמי היוונים בזמן העתיק נקרא 'מרה שחורה' או 'מלנכוליה', (ובפריז של המאה ה-19 נקרא 'ספלין'). ודוד נשלח לנגן לו להסיר את רוחו הרעה –
וְהָיָה בִּהְיוֹת רוּחַ אֱלֹהִים אֶל שָׁאוּל וְלָקַח דָּוִד אֶת הַכִּנּוֹר וְנִגֵּן בְּיָדוֹ וְרָוַח לְשָׁאוּל וְטוֹב לוֹ וְסָרָה מֵעָלָיו רוּחַ הָרָעָה.
שמואל א, טז, כג.
והנגינה אף הסירה כעס, ויישרה דרך אל הנבואה, כפי שמסופר על אלישע –
וְעַתָּה קְחוּ לִי מְנַגֵּן וְהָיָה כְּנַגֵּן הַמְנַגֵּן וַתְּהִי עָלָיו יַד יְהוָה.
מלכים ב, ג, טו.
כל המפרשים המסורתיים אמרו שהנגינה הסירה את כעסו. כך למשל מצודות –
קחו לי מנגן – לשמחני בנגונו, כי בעבור שכעס על יהורם, לא חלה עליו הנבואה, כי אין הנבואה שורה אלא מתוך שמחה, והכעס בא היא עם העצבון.
ובכן, אלה דברים עתיקים כימי עולם, וצריך להודות שאף אינטואיטיביים מאוד, שהרי כל מי שנתקף בעצבות אוהב להנעים את זמנו עם מוזיקה טובה, לפי טעמו.
במוזיקה יש יתרון, שהיא פונה ישירות לרובד הרגשי של האדם, שמקורו במערכת הלימבית. מילים, לעומת זאת, מקושרות לרובד השכלי, הנמצא במעטפת המוח, ועל כן למרות תועלתן הרבה מבחינות אחרות, הרי שלשיכוך כאב נפשי הן פחות יעילות.