לא איש דברים אנוכי – ספר דברים

בשמות ד משה אומר – לא איש דברים אנוכי. שאלה אחת היא איך אמר זאת אם הוא כתב את התורה, הכתובה כה יפה? אך נניח לרגע לשאלה זו. אני אומר שאפשר לפרש – לא איש של ספר דברים אנוכי. לא אני כתבתי אותו, אלא שפן הסופר ברפורמה של יאשיהו, כפי שידוע במחקר מזה זמן רב, וכפי שפירט ד"ר יגאל בן נון בספרו המרתק "קיצור תולדות יהוה". כי מי כתב את התורה? סופרים. ליאשיהו היה הסופר שפן ולירמיהו הסופר ברוך בן נריה. היא לא נכתבה מעצמה. ולדעתי, על דרך החידוד, שפן הסופר היה שפן, כלומר פחדן, ולכן רצה לרכז את כל הפולחן במקום אחד – המקום אשר יבחר ה' – בירושלים. עד אז הקריבו בבמות, וגם אליהו לא בחל בכך, למרות שהרבנים מתקשים בכך.
יתרה מכך, באותה שנה, ההיא, היה את עניין מגילות שפירא, שכתב עליהן איזה פרופ' ועקבתי אחר הדברים בערוץ המעולה של אלכס. משם הבנתי בעיקר דבר אחד – שספר דברים כנראה מורכב משני ספרים – קובץ החוקים, כשהוא עטוף לפני ואחריו בחלק הסיפורי. החלק הסיפורי חשוב מאוד בעיניי, כי בו נמצא רעיון אחדות האל בצורה הטובה ביותר, וכך אני ץמיד הפניתי את הנוצרים לדברים ד' – כי לא ראיתם כל תמונה, מעבר לפסוקי שמע ישראל, אך הקובץ של החוקים אולי באמת בעייתי, כפי שהראה אז המעין-נביא אסף העברי בסרטוניו. למשל החוק של בן סורר ומורה, שנמצא רק בספר דברים – לא טוב. וכן חוק המלוכה. וכן עוד – ראו שם. והשירות בסוף – האזינו ו-וזאת הברכה – ודאי טובות, והן כנראה קדומות יותר, ככל השירות שבתנ"ך.
ודעה זו אינה נוגדת את המסורת. תורת התעודות החלה להתקבל לאט לאט בציבור הדתי, וכך יצא אז הספר 'בעיני אלוהים ואדם' מבית מורשה, והוא נפתח בדיוק בעניין זה – בדעות של מפרשים מסורתיים קדומים שסברו שספר דברים נבדל משאר הספרים, או ש'משה מדעת עצמו כתבו'. ויש להפיל את חומת החתם סופר החוסמת כל התקדמות.

ודעת שפינוזה הייתה שעזרא הסופר כתב את רוב התורה, על פי תעודות קודמות, מלבד חלק קדום שכתב משה, אולי ספר הברית – וזו דעה סבירה מאוד, ואין לשלול אותה. כי מי יכתוב את התורה מלבד הסופרים? והוא נזכר בשמו.

כתיבת תגובה