השופטת מרים נאור נפטרה. יהי זכרה ברוך. פוסט זה לזכרה.
והמילה נאור מופיעה בפסוק אחד –
נָאוֹר אַתָּה אַדִּיר מֵהַרְרֵי טָרֶף.
תהלים עו ה.
אבן עזרא בלשון יפה –
נאור – אין דבר נראה שהוא נכבד שאיננו גוף והוא עצם דבר, רק האור לבדו.
*
כמו כן, במאה ה-18 קמה תנועת הנאורות, עם הבטחה גדולה לאנושות, של רציונליות ושל קדמה. ועכשיו ממש אני קורא ספר חדש על תנועה זו, ובו כבר בהתחלה ביקורת נוקבת שהושמעה נגדה. כאן הדוגמה היא מה שקרה בגרמניה, אבל לדעתי גם מה שקורה היום מושפע מאותו דבר, שכן גם היום מדברים על 'רציונליות' ועל 'מדע'.
הנה הקטע המדובר, והוא מתאים גם ליום זה, יום השואה הבינלאומי –
"האדם השיג שליטה בטבע, ולאחר מכן בבני אדם אחרים, על ידי שליטה "רציונלית" בהם באמצעות שימוש בטכנולוגיה. כלומר, הטבע חדל להיתפס כמשכנם של כוחות מסתוריים. הנאורות, על פי תפיסה זו, היא טוטליטרית בסופו של דבר משום שהיא זונחת את החיפוש אחר משמעות ופשוט מנסה להפעיל על הטבע ועל העולם כוח. הנאורות נשענת על "רציונליות" – חשיבה המשוחררת מאמונות תפלות, ממיתולוגיה, מפחד או מהתגלות דתית – כלומר, על חשיבה המבוססת לא אחת על "אמת" מתמטית המתאימה את המטרות לאמצעים.
חשיבה מסוג זה נוטה להיות טכנולוגית, ונוטה לצַפות לפתרונות נכונים מבחינה אובייקטיבית. אך אין זה סוד שבני האדם מתקשים לא אחת להגיע לפתרונות רציונליים. לאחר שוויתרו על דרכי הסבר לא רציונליות כמו מיתולוגיה או התגלות דתית, הדרך היחידה שנותרה להם כדי ליישב הבדלים מעין אלה הייתה שימוש בכוח. בלב הנאורות אורב הטרור הפוליטי.
הורקהיימר ואדורנו טענו אפוא שהנאורות לא הותירה מורשת שיכולה להתנגד לרצח ההמונים בשואה, שהתבסס על טכנולוגיה מעשה ידי אדם. כִּבשני הגז היו תלויים בכימיה מודרנית; הקצאות המזון ליחיד במחנות העבודה פותחו בדקדקנות מדעית. רכבות, אחד ההישגים הטכנולוגיים של המאה, הביאו מאות אלפים למחנות השמדה על פי חישוב מדויק של לוחות זמנים ודלק. בני אדם נתפסו כאובייקטים שיש לנהל ולאחר מכן לצרוך על ידי מערכת טכנולוגית "רציונלית" במובן הקיצוני ביותר של המילה."
– הנאורות מאת דורינדה אוטראם
*
ואגב, יש המפרשים אחרת את המילה נאור בפסוק. כך רש"י –
נאור אתה אדיר – לשון נאר מקדשו (איכה ב׳:ז׳), נארת ברית עבדך (תהלים פ״ט:מ׳), מנאר את אויביך וקמיך ומטאטאן מן העולם, נאור על שם מעשיו נקרא, כמו: חנון, רחום, קנוא, על שם שהוא חונן שהוא מרחם שהוא מקנא.
לפי זה, נאור הוא משחית, וקרוב לנאר במשמע קללה. ואף שזה לא הפירוש הנכון, הוא מעניין.