זה בלוג תנ"ך, אז נכון להביא פה מפעם לפעם חדשות תנ"ך. והפעם – על מגילת ספר דברים, שמצא סוחר העתיקות מוזס וילהלם שפירא במאה ה-19, אך אז נקבע שהיא מזויפת.
כבר קראתי ושמעתי על הסיפור הזה לא מעט, בין היתר בסרט שנעשה עליו בישראל ובפרק אחד בפודקאסט 'בר דעת', אך רק עתה, לדעתי, הבנתי את מלוא חשיבות הנושא, וזאת לאחר שיחתו של פרופ' דוד שפירא בערוץ היו-טיוב 'באים אל הפרופסורים' –
שפירא הולך בעקבות ספרו החדש של ד"ר עידן דרשוביץ, שחקר ההעתקים שעשו למגילה, וגם את הרשימות שנשארו בעזבונו של שפירא, והוא מגיע למסקנה שהיא מקורית.
ראשית, על סמך מה נפסלה? בעיקר על סמך כך ששוליה היו ישרים בצד אחד. אבל גם המגילות העתיקות שנמצאו במדבר יהודה הן בעלות אותה צורה בדיוק – ישרות בצד אחד ואכולות בצד שני.
הסתייגות שנייה שנשמעת היום באה מכיוון חוקרי צורת הכתב. אבל, אומר פרופ' שפירא, צריך לזכור שיש בידינו רק העתקים של המגילה, ולכן איננו יכולים להיות בטוחים עד כמה ההעתקה מדויקת.
כך שנשארנו רק עם הזווית של חקר המקרא, וכאן כל הראיות מלמדות על כך שהמגילה מקורית.
כי מה יש לנו במגילה זו? קודם כל, הנתון הבולט ביותר – כל 15 פרקי החוקים שבאמצע הספר נעדרים ממנה. זה אכן חלק הניכר בשונותו כבר בקריאה רגילה, והוא שובר את רצף 'הנאום של משה', הבא בפרשות שלפניו ואחריו. כך שנראה שכל חלק המצוות הוא הוספה כוהנית מאוחרת.
שנית, גם בחלקים הקיימים יש פסוקים מסוימים חסרים, והנה הם בדיוק אותם פסוקים שמחקר המקרא, עשרות שנים אחרי שנמצאה המגילה, טען שהן תוספות מאוחרות. שפירא לא היה יכול להגיע בעצמו לאותן מסקנות לבד – אומר שפירא, המרצה.
אם כך הדבר – ואני השתכנעתי שאכן כך הדבר, המגילה מקורית, אף שאשמח לקרוא גם את ספרו של דרשוביץ – הרי שיש כאן ממצא מהמעלה הראשונה, ממנו אפשר ללמוד שאכן ספרי המקרא עברו עריכה בתקופה הקדומה, כפי שטוענת ביקורת המקרא, אמנם כאן בספר דברים בלבד, אבל ממנו אפשר להקיש על 'שיטת העבודה' הכללית שנהגה באותם ימים.
חדשות מרעישות!